Leksaker som inte skadar hörseln

På många förskolor och fritidshem utsätts barnen dagligen för starka och ihållande ljud som kan skada deras hörsel permanent. Ljudnivån är ofta högre än för de nivåer som industrin kräver hörselskydd. Det är skrämmande med tanke på att örat inte har någon skyddsmekanism mot höga skadliga ljud utan skadorna kan ske redan i tidig ålder. Även barnens leksaker tenderar att låta allt mer för varje år som går. Men det går att få tag på leksaker som är särskilt anpassade för att de inte ska föra så mycket väsen av sig. Det finns mängder av säkra och tysta åkleksaker bland annat, de flesta barn behöver träna sin balans och muskulatur varav dessa åkleksaker är perfekta. Särskilt när de är tysta.

Säkra & tysta åkleksaker

När ett barn är mellan 12 och 18 månader så har det vanligtvis lärt sig att både gå och att hålla balansen hyfsat. Då är det dags att introducera sparkbilen. En sparkbil av bra kvalitet håller hela tiden som barnet har behållning av att köra sin sparkbil, ungefär upp till 3 års ålder. Det som är bra med att introducera sparkbilen är inte enbart för att de flesta barn brukar älska att kunna komma framåt i snabbt tempo, utan för att den tränar barnets muskulatur, koordination samt balans. Det finns flera bra sparkbilar som är både tysta, med gummerade däck som med fördel går att köra inomhus (även om du har parkettgolv eller bor i lägenhet).

Åkleksaker på ett säkert sätt

Tänk på att barnen alltid har sin hjälm på sig när dom leker med sina åkleksaker, oavsett om det är en sparkbil eller en elbil för något äldre. Störst risk är det när barnen leker utomhus, kanske med andra barn men även för risken att åka för fort i en nedförsbacke och välta eller köra på något. Sparkbilar är relativt stabila men i takt med att barnet blir äldre har dom också en tendens att bli lite övermodiga. Du som förälder bör ha koll på ditt barn under hela tiden som sparkbilen används.