Fixa dina extraljus

Nu är det höst och med hösten och vintern kommer mörkret. Kanske har du som jag större probem med att köra bil i mörker än när det är ljust? Om du inte har gjort det innan så är det verkligen hög tid att se över ljusen på din bil och skaffa dig ett extraljuspaket. Om du ska ha större eller mindre extraljus är mycket en utseendefråga, vad passar för min bil? Om du vill ha diskreta mindre ljus ska du leta efter ramper som monteras i grillen eller under registreringsskylten. De större extraljusen ger oftast bättre ljus men kan upplevas som klumpiga på många bilar, trots att de mindre ljusen finns med mycket bra ljusstyrka så är ändå de större ljusen mer effektiva.

Priset för extraljuspaket

Som du säkert har märkt så skiljer det väldigt mycket i pris beroende på vad du väljer för extraljuspaket. De billigaste halogenstrålkastarna ligger på runt 200 kronor medan priserna för xenonljus börjar på cirka 1500 kronor. Sedan har strålkastare med LED-ljus och då får du dubblera kostnaden.

Olika typer av extraljus

Det finns olika typer av extraljus att välja bland. Den så kallade halogenlampan sitter monterad som standard i de flesta personbilar men används också i extraljus. Den är billig men har inte samma livslängd och kvalitet (ljusstyrka) som till exempel xenonljus. Om vi ska jämföra ljusstyrkan mellan dessa två så lyser halogenlampan med runt 1 000 lumen jämfört med 3000 lumen för xenonlampan.

Det som kännetecknar en xenonlampa är dess blåvita sken och många tycker att det är lättare att köra i detta sken jämförelsevis med det gulvita skenet från halogenlampan. Dessutom har xenonlamporna mycket längre hållbarhet, cirka 5 gånger vad en halogenlampa håller.

Sedan har vi de så kallade LED-ljusen (ljusdioder), som har blivit omåttligt populära då de har många fördelar. Framförallt har dessa en hög ljusstyrka samtidigt som strömförbrukningen är lägre, och den är mycket tålig. Men inga fördelar är gratis, du får betala väldigt mycket mer för en ramp med LED-lampor än för övriga ljus. Det finns faktiskt en nackdel till (förutom priset) som kan överskrida fördelarna, och det är räckvidden av strålkastarna. Här kan inte LED-belysningen överträffa varken halogen- eller xenonljus.

Ett tips innan du sticker iväg och handlar extraljuspaket, kontrollera att extraljusen är godkända för din bil (E-godkända ljus gäller för bilar reggade efter den 1/1 2005).

Kommentarer är stängda.