Ny industristol – tänk på detta

En bra arbetsstol för industrier och verkstäder, en sk industristol, måste tåla mycket hårdare tag än en vanlig kontorsstol. I verkstaden eller fabriken är det oftast mycket mer smutsigt och att då använda en stol i tyg är ju inte så smart. Visst är det väldigt olika hur arbetsmiljön ser ut i olika fabriker, men det kan ändå vara idé att använda stolar som är mer tåliga än vanliga kontorsstolar.

Vid en arbetsplats där det krävs en viss rörlighet är en industristol med hjul att föredra. Då kan arbetaren utföra alla moment utan att behöva resa sig mellan dessa. Krävs mer rörlighet där man kanske behöver böja sig både framåt och i sidled kan en industristol utan ryggstöd vara lämpligt. En sadelstol är bra i dessa fall eftersom man har fötterna på sidan av stolen och det är lätt att både förflytta sig och vrida sig.

Rör det sig om korta perioder som stolen används, eller kommer en person sitta på den under hela arbetspasset? Ska någon sitta där under lång tid behövs en polstrad sits, är det bara frågan om korta stunder behövs inte detta. Stolar i konstläder är lätta att torka av och är mycket tåliga om man väljer en stol som är anpassad till industri- och verkstadsjobb.

Det är också viktigt att ha en industristol med rätt ergonomisk utformning. Är det många som ska använda den måste det gå att ändra höjd och kanske lutning på sitsen. Men det måste vara väldigt enkelt att justera inställningarna för annars kommer detta inte att göras och då kan olika belastningsskador uppkomma. Är stolen personlig behöver inte inställningarna ändras så ofta, men det är då viktigt att stolen passar just den person som ska använda den.

Om stolen har hjul, och det är i de flesta fall lämpligt, måste hjulen vara utformade så att de rullar lätt även på industrigolv. Ofta är dessa inte lika släta som ett kontorsgolv och om hjulen är för små eller för hårda kanske dessa inte rullar så bra som är önskvärt.